Bästa foundation 2020 – 3 favoriter i olika prisklasser

By

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Clarins Skin Illusion SPF15 2. Clinique Even Better Glow 3. LUMENE Blur 16H Longwear Foundation
Clarins Skin Illusion SPF15 Clinique Even Better Glow LUMENE Blur 16H Longwear Foundation

Bästa foundation 2020 – Foundation är basen i sminkningen och därför är det viktigt att välja en som ger ett bra resultat och som håller hela dagen. En bra foundation får din hud att se jämnare och friskare ut. När du köper en foundation måste du ta hänsyn till nyans, täckningsgrad och önskad finish. Med andra ord finns det en hel del att tänka på och för att göra det lättare för dig har vi testat oss igenom ett stort antal produkter och valt ut tre stycken foundation som vi gillar extra mycket.

Så genomfördes testet

Det finns ett nästintill oändligt utbud av foundations och varumärkena lockar med löften om “silkeslen hud”, “glow” och “matt finish”. Priserna kan variera från strax under hundralappen upp till över femhundra kronor. För att hjälpa dig att hitta foundations som håller vad de lovar har vi finkammat utbudet på den svenska marknaden och testat ett stort antal produkter. För att alla ska hitta en foundation som passar deras budget har vi valt ut vinnare i tre olika prisklasser; premium, mellan och budget. Urvalet i detta bäst i test har skett utifrån följande kriterier:

 • Resultat. Hur ser produkten ut när den är applicerad i ansiktet?
 • Kvalitet. Hur ser resultatet ut efter flera timmars användning?
 • Ingredienslista. Finns det exempelvis några hudvårdande ingredienser?
 • Användarvänlighet. Hur lätt är det att applicera produkten?
 • Prisvärdhet. Är den värd sitt pris?
 • Kundbetyg. Vad tycker kunderna om produkten?
 • Expertomdömen. Vad säger makeupartisterna om produkten?

Vilken foundation är bäst i test 2020?

1. Clarins Skin Illusion SPF15 – Premium
2. Clinique Even Better Glow – Mellan
3. LUMENE Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 – Budget

Topp 3 bästa foundations 2020

1. Vinnare Premium: Clarins Skin Illusion SPF15

Skin Illusion SPF15 från kultmärket Clarins är en testpanelens vinnare i premiumkategorin. Denna lyxiga foundation är som en andra hud med ett mycket naturligt och samtidigt täckande resultat. Perfekt för dig som vill ha en rejäl glow boost!

Det är en flytande foundation som har en serum-liknande formula som smälter in i huden tack vare den fullspäckade ingredienslistan med närande oljor, red jania och mariatistel. Resultatet är mycket naturligt med mycket lyster. Den innehåller även solskyddsfaktor och anti-pollution complex som skyddar huden mot föroreningar och fria radikaler.

Tack vare dess hudvårdande ingredienser får huden både näring och återfuktning. Det är en foundation med mellantäckning som korrigerar ojämnheter och lämnar huden slät. Den smidiga doseringspipetten gör det enkelt att applicera på huden eller borsten. Anti-Pollution Complex skyddar huden mot UV-strålar, föroreningar och fria radikaler. En favorit som hyllas av makeupartister!

Fördelar:

 • Mycket naturligt resultat med lyster
 • Lätt att dosera
 • Hudvårdande ingredienser

Nackdelar:

 • Kräver en större budget

Du hittar produkten här.

2. Vinnare Mellan: Clinique Even Better Glow

Even Better är en storfavorit från varumärket Clinique och nyligen lanserades deras uppdaterade Glow-version. Testpanelen måste erkänna att den är ännu bättre än originalet! Med dess lätta konsistens ger den en perfekt slät yta med fräsch lyster. Wow!

Det är en dermatologiskt utvecklad foundation som innehåller diskret ljusreflekterande pigment. Tack vare hudvårdande ingredienser som C-vitamin och E-vitamin ser huden plumpad och frisk ut efter applicering. En stor fördel är att denna foundation även förbättrar hudens struktur med tiden. Den är mycket lätt och täpper inte igen porerna.

Ytterligare ett plus med denna produkt är att den finns i många olika färger vilket gör det möjligt att hitta den perfekta nyansen för just din hudton. Den innehåller lystergivande pigment som inte ändrar färg på huden. Resultatet en mycket jämn hy med naturlig täckning.

Fördelar:

 • Många olika nyanser
 • Hudvårdande ingredienser som C-vitamin och E-vitamin
 • Ger vackert glow

Nackdelar:

 • Ibland kommer det ut för mycket av produkten från flaskan

Du hittar produkten här.

3. Vinnare Budget: LUMENE Blur 16H Longwear Foundation SPF 15

Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 från budgetfavoriten Lumene har hypats av influensers och fått fina kundbetyg. Det är en fantastiskt bra och prisvärd foundation om du vill ha rejält med täckning och ett halvmatt resultat.

Det är en krämig högtäckande foundation som effektivt suddar ut ojämnheter, fina linjer och porer. Resultatet är en mycket jämn hy med halvmatt finish. Trots det täckande resultatet ser det mycket naturligt och fräscht ut.

Trots det relativt låga priset innehåller denna foundation även några vårdande ingredienser, exempelvis ljungextrakt och nordiskt källvatten. Detta ger extra återfuktning till huden. Ett stort plus är att denna produkt är 100% vegan friendly och dessutom parfymfri.

Fördelar:

 • Parfymfri
 • Vegansk formula
 • Täckande resultat med naturlig halvmatt finish

Nackdelar:

 • Relativt få nyanser

Du hittar produkten här.

Vanliga frågor om foundation

Det finns många olika varumärken och varianter när det kommer till foundations. Det är basen i sminkningen och därför är det viktigt att du köper en produkt som passar just din hy och dina behov. Innan du klickar hem en foundation bör du fundera på vad du vill ha för resultat. För att hjälpa dig att välja rätt foundation har vi sammanställt en liten köpguide med de vanligaste frågorna och svaren.

Vad är en foundation?

En foundation är en hudfärgad sminkprodukt som är ämnad för att jämna ut hudtonen och dölja skavanker. Det är en basprodukt som appliceras i början av sminkrutinen, innan concealer och puder men efter primer.

Finns det olika sorters foundation?

Det finns flera olika varianter av foundations. Den flytande varianten, även kallad krämvarianten, är den vanligaste. Det finns även puder- och cushion foundations. Utöver konsistensen skiljer sig även täckningsgrad och finish mellan olika produkter. Täckningsgraden brukar anges som låg, mellan eller hög. När det kommer till finish är det framför allt matt eller lyster som du kan välja mellan.

Är en dyrare foundation alltid bättre?

En dyrare foundation är per automatik inte bättre än en billigare, men ofta innehåller de dyrare produkterna fler hudvårdande ingredienser vilket minskar risken för tilltäppta porer. Dessutom sitter de ofta bättre under dagen och ger ett jämnare och mer naturligt resultat.

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa en foundation?

För att få ett fint och naturligt resultat är det alltid viktigt att utgå från din hud och dina preferenser. När du ska köpa foundation behöver du bland annat svara på följande frågor.

 • Vilken hudtyp har jag? Om din hud är torr kan det vara bra med en krämfoundation som ger lyster. En fet hud kan passa bättre med en puderfoundation eller en produkt som ger ett matt resultat.
 • Vilken hudton har du? Din hudton kan antingen vara varm, kall eller neutral och du bör välja nyans därefter. En varm hudton passar bra i gula nyanser medan en kall hudton passar bra i nyanser som drar åt det rosa hållet. En neutral hudton passar bra i neutrala nyanser.
 • Vilken hudfärg har du? För att ta reda på din hudfärg bör du titta på färgen på huden längs din käklinje. Många gör misstaget att titta på hudfärgen på handen, men nyansen i ansiktet är oftast mycket ljusare. Oftast finns inte exakt din nyans och då kan du lösa det genom att köpa två foundations i olika nyanser och blanda din egen. Detta gör att du kan anpassa färgen efter årstid då många har en mörkare färg på sommaren.
 • Vilket resultat vill du uppnå? Glow, heltäckande, matt, lyster, naturligt… Det finns många olika foundations och du bör välja en variant som passar det resultat som du vill uppnå.

Sammanfattning

En foundation är en sminkprodukt som ger en jämn och slät hy. I detta bäst i test har vi testat många varianter och valt ut våra favoriter i tre olika prisklasser. Clarins Skin Illusion SPF15 är testets premiumvinnare tack vare hudvårdande ingredienser som ger ett fantastisk resultat med massor av lyster. Den som vill ha en glow-boost med naturlig finish bör spana in Clinique Even Better Glow som utsågs till vinnaren i mellanklassen. En prisvärd budgetvinnare är LUMENE Blur 16H Longwear Foundation som ger ett täckande resultat med halvmatt finish.

Utgå alltid från din hud och ditt önskade resultat när du väljer foundation. Det finns massor av varianter och det är en god idé att läsa på om de olika nyanserna, konsistenserna och finish. Vi hoppas att detta test med utförliga recensioner och svar på vanliga frågor hjälper dig att hitta en foundation som passar dig!

Så här lägger du på foundation: